Запознайте се с Радослав Божинов

Запознайте се с Радослав Божинов

Ти си активен участник в Дизайн екипа и полагаш много усилия. Разкажи ни повече за вашата област и какъв напредък имате вече.

Здравейте, аз се занимавам основно с дизайн екипа. Много се радвам да съм част от екип, пълен с толкова добри специалисти и хора, добри по душа. В началото, когато тръгна платформата, бяхме около 8 активни дизайнери, сега сме 3-4.

Успехи в нашата сфера:

 • Брандинг
  - Събрахме 15 предложения за лога.
  - Отсяхме всички версии, които не са достатъчно уникални или правят други асоциации.
  - Представихме 5 лога за гласуване - повече от 100 човека гласуваха и така се избра нашето лого.
  То е продукт на цялата общност, лесно разпознаваемо и чист символ. Сега имаме и бранд бук, който ще помага за единство във визията.
 • UX
  - Разработихме 6 типа "персони" на платформата.
  - Провеждаме интервюта с типовете хора, които ще ползват и взаимодействат с  платформата. Имаме план в аспект развитие в броя и профила на потребителите.
  - Разработихме wireframe-и на почти цялата платформа.

  - Имаме си план за действие и как да се развива платформата.
  - Имаме си и Information Architecture и няколко flow-a.
 • UI - разработваме UI kit, който ще ни помогне да се структурира визуално крайният продукт. Той е базиран на Google Material Design framework

Разкажи ни за теб, като професионалист и като човек.

Найс ту мийт ю,

Казвам се Радо, на 35 г., от Бургас (лек*), живея в Англия.  
*В Бургас си говорим на "лек", абсолютно независимо от тежестта на човека - той винаги е "лек".
Занимавам се с дизайн от около 14 години вече. Завърших Техническия в София с Инженерен Дизайн. Още на втората година започнах да работя за една фирма, която се занимава с маркетинг и реклама, основно печатна. Впоследствие те започнаха да работят по евро проекти. Така че съм обиколил половин Европа, промотирайки българския, като език и култура.

След това работих в БНТ, постижения: албумите и бранд на Поли Генова за Евровизия и Детската евровизия. Многожество плакати, брандиране на различни материали, включително - коли.

После заминах за Англия, където завърших МА Product Design.

Работих на какви ли не места, докато учех, след това си намерих freelance работа в студио за уеб дизайн, една печатница, която продаваше специализирана хартия за подаръци. Там помагах и за уебсайта, и с UI нa приложението им.

След това си намерих работа в една компания за фитнес маркетинг и там от freelancer успях да стана Creative & Online Marketing Manager – успяхме да разработим компанията от 2-ма човека до около 10 човека. Основно бачкахме по Landing pages, websites, email marketing, data capture forms, Faccebook and Google ads, booking platform, CRM system и тн. В началото този цeлият пакет беше имплементиран, интегриран и тестван от мен. Впоследствие наехме повече хора, които обучих и си разпределихме задачите.

През последните 3 години работя като продуктов дизайнер за една фирма за куфари, но там продуктите са насочени към различни тенденции, свързани с модата и никой не се фокусира върху потребителите толкова много. Затова се пренасочих към UX, взех 5 курса в топ 10 % на завършили. В момента гледам към нови UX позиции.

Странични проекти: занимавам се и с кикстартър кампания за мултифункционална раница от вече, сигурно, 5 години. Имам идеи за различни продукти, които може да стартирам. Отделно събирам информация и ще стартирам проект в подкрепа на пострадалите от полицейските своеволия в България.

Като човек - имам малка дъщеря, която ни изпълва дните с радост ... и ни учи на търпение. Обичам големите събирания с приятели, обичам да пътувам - да се загубя някъде-си и да си намеря пътя обратно.

Често дарявам малки суми и съм участвал в една кампания за набиране на средства. Винаги съм искал да участвам в проект, в който помагаме с уменията си на хора в затруднение. Невероятна идея. И ето ме тук.


Защо участваш в Podkrepi.bg? Как си представяш платформата - при старта, когато набере скорост? С кои каузи се чувстваш най-силно свързан?

От много отдавна съм си мислел, че това и супер идея - да помагаш на хора в неравностойно положение, чрез уменията си. По този начин ти им даваш една идея повече от просто пари. Видях във Фейсбук поста за направата на платформа и веднага се записах. Чудя се как не съм се сетил по-рано да организирам нещо подобно.

При стартиране на платформата си представям да успеем да наберем 2, 3 наистина силни кампании и да успеем да докажем, че може без хора на заплата, ние можем да направим нещо, което помага на нуждаещите се, без капчица комерсиализъм. Надявам се да успеем да стартираме по-скоро - ако имахме 100 % свободно време, тогава щяхме да бъдем много по-бързи.

Като набере скорост, се надявам Подкрепи.бг да стане знак за доброто при даренията в България. Надявам се да можем да помагаме на всички, които имат нужда. Ще е много добре, ако успеем да влеем сили и в някои от нашите партньори, които се борят с по-големи проблеми на дарителството в България, например - забавянето на държавните средства за животоспасяващи операции.

Най-силно свързан се чувствам към каузите за набиране на средства на лечение на деца. Би било добре да има и повече кампании за развитие на талантливи личности, например -  Шумахер е толкова успешен на първо място, защото е имал базата за тренировки, школата за млади шофьори и т.н.... Може би и ние си имаме малки Шумахерчета в България, но понеже нямаме базата, посоката за развитие, те се насочват към нещо друго.


Искаш ли да кажеш или пожелаеш нещо друго на читателите на това интервю?

Успехи, любов и дайте … каквото можете, на когото можете, за да получите.

Ако ви звучи интересно, станете част от мрежата на Подкрепи.бг.
Има невероятни хора с богат опит. За мен е чест да съм част от екипа.